Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Статии и интервюта от българското издание на списание Playboy и вестниците "Монитор" и "Телеграф". Написани или подбрани от редактора Георги Неделчев.
Автор: play Категория: Забавление
Прочетен: 327196 Постинги: 61 Коментари: 14
Постинги в блога от Юни, 2007 г.
ГЕРБ влиза официално в ЕНП Националната агенция по сигурност е удар срещу министър Румен Петков 

ЕЛИНА НИКОЛЧЕВА, В. МОНИТОР

- Господин Борисов, какъв политически знак според вас даде министър-председателят Сергей Станишев с приемането на двете министерски оставки - на Георги Петканов и на Румен Овчаров?
- Този ход с оставките на Георги Петканов и на Румен Овчаров го изиграха с огромно закъснение. За подаване на оставки се говореше още преди месец, а те станаха факт едва сега. Какво значение могат да имат тези оставки освен това, при положение, че никой не казва каква е причината за освобождаването на министрите от заеманите от тях постове в кабинета? Само преди два дни министър-председателят Сергей Станишев каза, че няма да приеме оставките само заради оказвания от медиите натиск. Той беше категоричен, че това ще стане единствено при положение, че наистина са извършени конкретни престъпления. Аз не мога да разбера какво означава всичко това в дадения случай. Означава ли, че сега като ги приема, има извършени престъпления? Господин Румен Овчаров споделил ли е кои са кръговете около БСП, за които самият той каза, че източват държавата? Не ми е ясно също така премиерът питал ли е министрите с оставките защо делото "Топлофикация" беше смачкано именно от тези политически чадъри? Ако трябва да кажа своето мнение за това какъв знак е дал Сергей Станишев с приемането на подадените оставки, ще обобщя, че след освобождаването от ареста на Валентин Димитров, освободиха от каквато и да било наказателна отговорност и Румен Овчаров. 

- Това означава ли, че намирате извършените промени в правителството за козметични и че те по никакъв начин няма да доведат до конструктивните реформи, за които говори премиерът Сергей Станишев?
- Тези промени са единствено за пред Европа. Тези промени не могат да излъжат нито един българин. Всичко се това се прави, за да може да се напишат доклади, които да показват, че България уж се бори с корупцията. Само че премиерът Станишев трябва да обясни, че за да се бори с корупцията той само освобождава министри и с това счита проблемът за решен. Това ли са мерките, които той взима срещу корупцията? Това означава ли, че всеки, който стане министър, може да прави каквото си иска и после като го махнат, да се счита, че могат да го освободят от каквато и да било наказателна отговорност? Това няма как да бъдат наречени "конструктивни реформи" според мен. 

- Да разбирам ли, че подкрепяте изкараното от опозицията мнение, че с този ремонт на кабинета, Станишев го е приближил към предсрочните парламентарни избори?
- Категорично съм съгласен с подобно мнение, независимо от кого е изказано. Опитът на Станишев да покрие корупционния скандал с такива оставки е просто поредната стъпка към отчуждаването на хората от политиката. Защото месеци наред делото "Топлофикация" и всичко свързано с него беше водеща новина в медиите, а сега излиза, че всичко е било един фарс и че никой няма да си понесе последиците. Хората вече няма как да бъдат заблуждавани, че реформи се правят и  че кабинетът ще се промени в положителна посока. Скандалите с Държания резерв също тлеят от години. А от това дали се вземат мерки за всички тези проблеми зависи дали ЕС ще постави пред България предпазни клаузи, както неведнъж е ставали въпрос. Така че предсрочните парламентарни избори не виждам как ще бъдат избегнати.  

- Премиерът Станишев обяви в събота, че ще бъде създадена Национална агенция по сигурността. Това удар срещу кого ще бъде? Смятате ли, че по този начин премиерът се опитва да вземе част от правомощията на Президента?
- Ходът е насочен изцяло към Румен Петков. Нормално е в една държава този, който носи отговорност да взима и решенията. Президентът не може да се оправдава и да мълчи за всичко, което става в държавата винаги, когато му е изгодно. Така че, от тази гледна точка, подкрепям премиера. Той носи отговорност и следователно лостовете на управление трябва да са при него. Съвсем логично ми се струва. Но в случая, при положение, че тази агенция се прави точно сега, веднага провокира въпроса, защо беше обявена наред с оставките. Защото именно тя цели да покаже, че и срещу Румен Петков има едва ли не превантивни действия. 

- Като бивш главен секретар на МВР смятате ли, че създаването на Национална агенция по сигурността е удачна форма за борба с корупцията? Или това е просто опит на премиера Станишев да стане "силният човек" в държавата?
- Смятам, че тази агенция трябваше да бъде създадена след едно дълго и задълбочено обществено обсъждане. Да се започне с това къде ще е сградата й, колко хора ще работят там, какви ще са заплатите. Законът, който ще регулира дейността на агенцията, трябваше да бъде приет преди тя да бъде създадена. Премиерът го пусна съобщението за нейното създаване в събота ей така, отникъде. 

- Смятате ли, че това е опит да бъде възстановен балансът между отделните лагери в БСП след оставката на Румен Овчаров?
- Да. Смятам, че това се случва именно, за да удовлетвори донякъде нуждата от такъв баланс. Между лагера на Румен Овчаров и този на Румен Петков. Аз честно казано изобщо не завиждам на премиера. От едната му страна е Ахмед Доган, от другата са Румен Петков и Румен Овчаров, отгоре Президента. Изобщо не му е лесно.

- На конгреса на НДСВ вчера вие ги призовахте да напуснат тройната коалиция и предложението ви беше посрещнато с овации. Ако това стане, вие като лидер на ГЕРБ бихте ли предприели конкретни общи действия с тях на бъдещите парламентарни избори?
- Аз съм работил с много от тези хора и че смятам, че НДСВ така или иначе ще остане неразделна част от политическата история на България със своя четиригодишен управленски мандат, през който финализира преговорите с НАТО и подписа договора за членство в ЕС. Иска ми се да вярвам, че те влязоха в тройната коалиция водени от стремежа си членството ни в Европейския съюз да не бъде отложено, каквато реална опасност съществуваше. Затова аз им зададох най-логичния въпрос: "Какво правят все още в тройния съюз?" Моят въпрос към тях беше изцяло морален. Няма как да предполагам обаче какво ще става в бъдеще. Аз не призовавам НДСВ да дойдат при мен. Просто ги призовавам да напуснат тази странна за тях коалиция, която само замазва очите на хората. Това са две много различни неща. Аз съм прагматик и мога да отговоря на въпрос за коалиране с НДСВ само, ако имам нещо конкретно предвид. В случая нямам и не мога да правя такива предположения. 

- Текат ли преговори между другите десни партии и ГЕРБ за съвместно участие на изборите?
- За изборите и за коалициите е още рано да се говори. Категоричен съм само, че с БСП и ДПС партньорство няма да има. Правят се в момента подробни анализи на резултатите от евроизборите по градовете, срещаме се с регионалните ни представители…След като сме готови с анализите, ще решим с кого в дясното пространство бихме могли да се коалираме и по какъв начин да си партнираме по-нататък. 

- Какво се случва с партия ГЕРБ след победата й на евроизборите? Подадохте ли вече документите си за членство в Европейската народна партия?
- В сряда ще подадем документите си в ЕНП. След това, през септември месец, в най-добрия случай, можем да станем асоцииран член. За нас обаче най-важното е, че те ни приемат и че с нашите петима евродепутати ще увеличим групата на най-голямата и влиятелна партия в Европарламента. Политиката на ГЕРБ в ЕП ще бъде да търси близката връзка с хората в България, които са ни гласували доверието си. Надявам се по този начин да покажем на българите колко значимо е всъщност членството ни в ЕС и че именно там ще бъдат решавани най-важните за България въпроси. Това за съжаление не беше разяснено на хората със скъпите предизборни кампании на другите партии и доведе до толкова ниска избирателна активност. Ние въпреки това успяхме да спечелим и оттук нататък ще работим за реални промени.
Категория: Забавление
Прочетен: 2370 Коментари: 0 Гласове: 0
Андрей Слабаков, 
режисьор: 
Нямаме общество Минаваш през няколко квартала на София, виждаш им къщите и им даваш доживотни присъди ПЕТЯ БАХАРОВА, в. "Монитор", 2 юни, събота, 2007 г.

- Г-н Слабаков, как ще коментирате наситената с оставки и скандали изминала седмица?
- Тези оставки трябваше да бъдат подадени още преди три месеца. Сега заваляха, защото се вдигна прекалено голям шум, а и започнаха доста стачки. При политиците е така - докато не им избият зъбите, не пускат кокала. Като започна повечко стачки, ще има повече оставки. И това е нормално и редно.
Очевидно е, например, че Румен Овчаров трябва да слезе от министерския пост. След като има някакъв повод за подозрение към него, даже и да не е вярно, трябва отдавна да не участва в управлението.

 - Как като нормален гражданин приемате факта, че Вальо Топлото може да напусне ареста?
- Не съм нормален, но да кажем, че съм гражданин. Щях да се изненадам, ако бяха осъдили Топлото. За страна като България това, което се случва, е абсолютно в редна на нещата.
Каквото и да правят, не могат да ме убедят, че всички хора, за които става дума в тази история, са невинни, и че могат да се направят десетки милиони неизвестно как и от какво.
Просто минаваш през няколко квартала на София, виждаш им къщите и им даваш доживотни присъди. Защото е ясно, че са крали, та са се скъсали.
Някои от тях продължават да говорят глупости, че са забогатели от реституцията. Приемам, че на някои са им върнали някакви земи, проблемът обаче е кой даде пари на други да купят тези земи. Как така, държава, в която допреди 17 години всички са получавали еднакви заплати, изведнъж се появяват едни хора, които мога да купуват земя от други?
Но да се върнем на Валя Топлото, за когото съм категоричен, че не е единственият виновен за източването на Топлофикация. Пълно е с виновни. 

- А защо според вас обществото не реагира по-категорично, разбирайки че е мизерствало, а политици са се облагодетелствали от високите сметки за парното?
- Какво общество? Нямаме такова. Живял съм дълго в Италия и знам, че когато на така нареченото общество му писне, на улицата излизат 3-4 милиона души, правителството пада и всичко се нарежда. Защо в България не се случва това? Защото всеки се интересува само от себе си. А при обществото хората се интересуват един от друг. И ако са ниски заплатите на учителите или лекарите, то и шофьорите излизат на улицата. Както и обратното.
Разбирам, че на шофьорите им е по-лесно да протестират и да си извоюват по-високи заплати, защото имат движимо имущество, с което могат да блокират София. Докато учителките с по един дневник в ръка, трудно ще го направят. Тоест, правителството обръща повече внимание на тези, които могат да създадат някаква суматоха.
Като чуя за стачка на пенсионерите, си представям два милиона човека на улицата. А тук на площада излизат трима пенсионери на кръст. Не всеки четвъртък, ами на всеки кръгъл час да протестират, пак нищо няма да се получи, защото това изисква яка масовост.

- Двама от десните лидери си подадоха оставките след загубата на изборите за евродепутати. Изненадаха ли ви?
- Много късно го направиха. Още преди изборите трябваше да ги подадат, защото изходът беше ясен.
Изобщо, никой не се представи добре на тези избори. Не виждате ли, че хората, които не отиват до урните, се умножават с всеки изминал ден.
Аз не гласувам изобщо. И ще продължа, докато не се смени системата с мажоритарна. Иначе не виждам как моят глас ще отиде там, където искам. Говоря за абсолютно мажоритарна система, а не за всички дивотии, които партиите измислят, за да си вкарат техните хора във властта.
Забележете как нито една политическа сила в България не желае да се въведе тази система на гласуване. В момента, в който вотът стане мажоритарен, всички лидери и основни функционери в партиите, няма да бъдат избрани. Тоест, в политиката вече ще се появят личности. Това е ужасът на всяка партия. А сега - появи ли се личност, гледат да я заврат в ъгъла, да я разкарат, дори ако е възможно - да я убият.

- Говорите за личности в политиката. Мнозина сочат за такава Бойко Борисов. Той от своя страна се афишира като единствен представител на дясно мислещата част от обществото. Вашето мнение?
- На фона на всичко останало, неговото представяне на изборите беше най-добро. А що се отнася до лявото и дясното в политиката, то границите им са толкова размити през последните години, че не ги знам вече кои какви са. Пълна каша. Сега не знам кои са леви, кои - десни, а централните пък съвсем. Вероятно всички партии са само централни, с леви и десни крила.

- А ДПС как се представиха на евровота?
- Доган се представи класически. Той има точно определен брой хора, които гласуват за партията му на всички избори и това не се променя. И ще продължава така, докато има вот на етническа основа. Проблемът обаче не е на Доган, а на другите партии, които се представят много зле там, където живее смесено население. Те просто казват: „Това са районите на Доган, я по-добре да не се бъркаме."
Според мен е недопустимо да държат предизборни речи на друг език, различен от официалния. Това създава напрежение и омраза. Освен това изглежда тъпо. Разбирам, че някои групи граждани може би искат да им се говори на санскрит и суахили, но това не е задължително. Няма майчин и бащин език, а има официален.

- След изборите за евродепутати Бойко Борисов пое курс към предсрочни парламентарни избори. Осъществимо ли е това според вас?
- Ако така наречената тройна коалиция успее да измете част от така наречения кабинет, включително и да изчистят министерствата от някои хора, вероятно ще отърват предсрочните избори.
При положение обаче, че партиите продължават да се държат, както досега, не бих се учудил, ако идеята за предсрочни избори успее. И всичко това ще стане без помощта на Бойко Борисов. Достатъчно ще е той да стои и да им гледа сеира, а те сами ще ги направят.
За самия Борисов ще кажа, че докато формацията му ГЕРБ беше гражданско сдружение, имаше смисъл. В нея имаше много читави хора, които лично познавам. Правейки от ГЕРБ партия, той ще започне да има проблеми. В началото всички са идеалисти. Идва обаче учредителният конгрес на партията и се оказва, че 70 процента от присъстващите там никой не ги е виждал и чувал. Моментално се присламчват някакви хора.

- Чуват се гласове за въвеждане на задължително гласуване. Бихте ли подкрепил подобна идея?
- И какво като стане задължително? Задължително отивам до урната и пускам празна бюлетина. Не могат да ме накарат да дам гласа, след като не мога да си избера за кого.
Какво ще ми направят, ако не отида да гласувам? Това си е моят глас и ще правя с него, каквото си искам.
Това ми звучи като прочутата теория, че нямам право да се обаждам, след като не съм гласувал. Хората, които твърдят това, са абсолютни сталинисти и фашисти. Как нямам право да се обаждам? Просто няма за кого да гласувам, защото ми предлагат да избирам между един и друг крадец. Казват ми да избирам по-малкото зло. В момента  обаче, в който то дойде на власт, става голямо зло.

- Имате ли представа какво ще правят нашите евро депутати?
- Предполагам, че ще преразпределят някакви фондове. Имам такива подозрения, а мисля, че и целият български народ. Вероятно някой ще урежда някакви неща от Брюксел на някой друг в България.
Все пак се надявам, че сред тези депутати ще има някои, които ще слагат интересите на България пред собствените си. Казвам това, защото съм убеден, че във всяка партия има поне по двама - трима свестни. Интересно защо обаче, тези свестни никога не се събират заедно.

- Наемате ли се с прогноза кой ще спечели задаващите се кметски избори?
- Наемам се. ГЕРБ ще спечели във всички големи градове. Има шанс и в по-малките. Кметските места в селата ще бъдат разпределени между БСП и ДПС. Вероятно е НДСВ да остане без кмет. А за седесетата няма какво да говорим.
Идиотското е, че който и да дойде на власт, хората не знаят какво ще се случи. Всъщност знае се - махат лошите, които крадат и идват добрите, които пак започват да крадат. Всичко е свързано с преразпределяне на държавните пари и това е по-страшно от преразпределението на наркопазара.
Политическата криза обаче не може да бъде криза на една държава. Италианците, например, смениха десетки правителства и са непрекъснато в криза, но не виждам да имат проблеми. Просто начесто едни политици се сменят с други. Това ги кара да внимават повече.

- Все пак не виждате ли нещо позитивно сред случващото се в България?
- Дали виждам светлина в тунела? Как да я видя, като е невъзможно. Позитивното е, че един ден нещата ще се наредят в относително демократична система, както е в Европа. В смисъл тези, които имат пари, пак ще правят каквото си искат, ще крадат, но ще внимават. Тоест, ще има някакви правила, които горе долу някой ще спазва.

Категория: Забавление
Прочетен: 1222 Коментари: 0 Гласове: 0
Търсене

За този блог
Автор: play
Категория: Забавление
Прочетен: 327196
Постинги: 61
Коментари: 14
Гласове: 209
Архив
Календар
«  Юни, 2007  >>
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930