Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Статии и интервюта от българското издание на списание Playboy и вестниците "Монитор" и "Телеграф". Написани или подбрани от редактора Георги Неделчев.
Автор: play Категория: Забавление
Прочетен: 396828 Постинги: 61 Коментари: 14
Постинги в блога от Май, 2007 г.
БИТИЯТ – БИТ,
ЕКСПРЕСЪТ – ВЛАК

Тия дни един вестник, който тръгва като експрес, а пристига като пътнически влак, опищя цялата улица “Ангел Кънчев”.

Преследват го куп нещастия. Фоторепортер му бил бит, директор му страдал от битов алкохолизъм, главна редакторка - от лакомия, а неин заместник бил обикновен луд.

Експресна проверка установила, че битият е удрян с тъп предмет по главата, само че от вътрешната страна. И ударите продължават.

Заместник-главният пък не бил луд, ами страдал от амнезия. Бързо забравил на кого, как и защо се е подмазвал мъчително дълги години.

Единственото нещо, което експресната проверка потвърдила, касаело директора и главната редакторка. Там обаче медицината била безсилна.

“Не се ядосвайте, че нещата се обърнаха срещу нас. Няма лоша реклама”, успокоявал Пъпката в деня за раздаване на заплати на “А. Кънчев”.

В отговор от експреса обещали все така да дават най-доброто от себе си и да излъчват бити и занапред.

Категория: Забавление
Прочетен: 1436 Коментари: 0 Гласове: 0

Владислав Карамфилов-Въргала: 
В България времето спря 


Карат ни да се мразим помежду си, за да благоденстват


(интервю на Светослав Пинтев, в. "Монитор", 12 май 2007)

 

- Роден: 11 август 1967 г. в София

- Завършил е НАТФИЗ "Кр. Сарафов" със специалност актьорско майсторство в класа на Стефан Данаилов и кинорежисура в класа на Христо Христов. 

- Звездата му изгря в студентското предаване "Ку-ку".

- Автор е на пиесата "WC/BG: Моят дом е моята крепост"

 

- Влади, докато разглеждах материалите от новия  филм в лаптопа ти, попаднах на снимки, на които седиш на стола на премиера Станишев, а той е прав, Кофе пък е с една чалма и  гол пъп …

- Разбрали сме се да не ги публикуваме, докато не му свърши мандатът. Това беше на миналия му рожден ден. Бяхме изненада. Аз седнах на стола в кабинета му, Кофе пази. Идва Станишев, а Кофе не го пуска. Накрая влезе и казва: "Благодаря, че ме приехте". Има страхотно чувство за хумор. Обясних , че имах една бутилка старо вино, отворих я, и отвътре излезе тоя опушеният. Иска да ми изпълни едно желание. Станах премиер. Викам му:  "- Ти, да не си дошъл, да си вземеш някои неща? Къде е печата на фирмата, бе? Обърнах всички чекмеджета. Каза ми, че е в главния прокурор, или в министъра на правосъдието. Питам го: "Ти си по-отдавна тука. Едно предприятие има, то него никой не го иска, как може да си го прехвърлим на моята си фирма. Той: "Отиваш в Агенцията по приватизация, подаваш си документите. И кое е това предприятие". Аз: - "Едва ли ще го знаеш. Никой не го иска - АЕЦ Козлодуй. Той:"- Не става. То е в забранителния списък". Викам: "А… Къде е тоя списък?" И така нататък...

- Завършваш новия си филм "12 и 10"...

- Филмът е по пиесата ми, която продължаваме да играем в Сатиричния театър. Оказа се сложна работа. Всеки кадър сме го снимали по час и половина. Ние го заснехме по каноните на киното, защото операторът Кирил Вълков настояваше. С Мишо Ланджев сме режисьори. И той искаше перфекционизъм. Аз бях против тая работа. Не държа толкова на картината и на звука, защото този филм е за зрителите. Не е за фестивали. Аз нямам амбиции да се правя на голям режисьор, на ново явление в българското кино, а съм забелязал, че зрителят не държи толкова на картинката. Него го интересува сюжета.    Няма държава, която да застане зад това произведение. Държавата си има филми, зад които застава. Сега излезе новата програма на Българския филмов център за субсидиите, на кого са дадени. Там има хора, заснели филми, които са убедителен неуспех. Това не е за първи път и въпреки всичко те печелят пак. Ако някой ми обясни логиката на този факт по друг начин освен шуробаджанашка приватизация на парите на държавата… Не може да си заснел филм, който са го гледали 11 000 човека със зор. И до един тия 11 хиляди  са казали: "Егати тъпотията". И в следващия момент ти да му дадеш още пари да прави пак филм. Субсидиите се дават от една комисия, която винаги е различна, но едни и същи вземат парите (смях в компанията). Един път му дават за дебют, втори път, за да си оправи дебюта, трети път да дебютира пак, четвърти път вече по навик. Знам много филми, за които се дадоха пари, минало е излъчването, а зрителите не подозират за тяхното съществуване. Затова разбрах, че нямам шанс и изобщо не кандидатствах. Защо да се унижавам? Започнах от копчето към балкона. Първо  купих камерата, после си обзаведох студиото. Заложих  почти всичко, което притежава семейството ми, за да взема пари и да направя филм.

- Какво ще рече това?

- Това ще рече, че ако сега падне керемида и ме утрепе, децата ми ще останат само с добрите намерения на баща си да направи един български филм без нищо, на което да разчитат. За всички проекти в България  пари се дават на определени хора при определени условия. Това нещо го знаят всички.  В България филмов бизнес няма. Ние сме  добри купувачи на чужди филми. Традицията в българското кино загина. Нашите актьори се снимат в чужди продукции за по 2 секунди, в полупрофил или гръб. За целта, обаче трябва да говорят перфектно английски. Ние сме от малкото държави, където за актьор учиш 4  години. Навсякъде учат до две. Това е час от сензационността на нашата държава. Като дойде чужденец тук може да го вози ядрен физик в таксито. Или един човек учил за кинорежисьор. Представи си колко е готино шофьорът на таксито да ти рецитира Шекспир в оригинал.  Аз не си правя илюзии, че продажбите на този филм могат да донесат някакви пари.

- Защо го правиш тогава?

- Аз досега пари от това, с което се занимавам не сам изкарал. Не случайно има форматни предавания, където изкуството не присъства. Там присъства схемата. Ако това ме е интересувало щях да направя такова нещо. Мен ме интересува да правя онова, за което съм учил, онова което ме изгаря отвътре. То става с приятели, но те не са бездънни ями. Примерно в театъра заплащането на актьорите е унизително ниско. В Албания, която е една мизерна държава заплатата на актьора е 900 евро, а _90 % от приходите остават за трупата. Това е уредено от държавата. В България заплатите на актьорите в театрите е 300-400 лева.

-  Защо пиесата се казва "BG-WC", а филмът "12 и 10". За да не звучи  гневно като "България е кенеф"…

- Те хората се сещат, едни след други. Веднъж миньорите отиват и застават пред Министерски съвет. Половин година преди това учителите също се сетиха, че е кенеф и отидоха. Една  държава, която е изнасяла земеделска продукция за цял свят, сега да вкарва плодове и зеленчуци от Кипър е… Не мисля, че някой се съмнява какво е. Просто всеки се сеща по-различно време за това. Гневът не може да е постоянна величина за всички едновременно, защото това означава да се хванем за гушите. Аз нямам намерение да хващам никого за гушата, защото това е целта на онези, които я превърнаха в кенеф. Помня една сентенция на  Младен Киселов от студентските си години. Той каза, че когато бащата е несправедлив към едно от децата си, враждата не е между ощетеното дете и бащата, а е между двете деца. Така е от Каин и Авел. Това е принципът, по който ни държат. Те ни карат да се мразим помежду си, за да благоденстват.

Във филма в "12 и 10" времето спира. За мен е спряло преди много години Като часовник, на който са му свършили батериите. Фактът, че и спрелия часовник два пъти в денонощието показва точно време ни кара да си мислим, че има моменти на проблясъци. Това е било два пъти. Когато Тодор Живков го махнаха и хората помислиха, че времето ще тръгне. Вторият път беше, когато националният ни отбор по футбол стана четвърти в света. Хората излязоха по улиците и мислеха, че времето ще тръгне. Оттогава всичко е байпас.

- Какво мислиш за това, което се случва в държавата в момента?

 - Тече скандал за Ангел Александров. Аз него го познавам прекрасно. Ако някой е идиот, и твърди, че Ангел Александров е искал пари - този, който го казва или е най-големият мръсник, или просто е човек, който има нужда от сензация. В държавата има сенчеста икономика и друга няма. Обвинявам за всичко самия себе си. Сами сме си виновни? Ние сме си избрали този раболепен, мизерен начин на съществуване. Когато си овца, ще те стрижат до голо.

Зъбът беше млечен. Под него израсна друг. Имаше страшна гангрена и голям кариес. Ще му се извади нервът, ще се сложи бял цимент и ще се направи да прилича на жив. Но никога няма да бъде жив. Ако можеше да се направи подписка за връщането на Тодор Живков и за връщането му от оня свят, аз щях да оглавя тази подписка. Не ми трябват Мерцедесите, не ми трябва нищо… Аз не съм живял пълноценно и в онова време. И то беше малоумно, безумно, но не виждам разликата. Този на върха яде мръвки, надолу-робите… Като в древния Египет.

Сега бях в Македония. Там са 20 години назад. Аз им завидях. Все едно си в България преди 20 години, защото там въпросът беше: "Бързаш ли?". Ако не бързаш, да седнем, да се видим. Там още звучат реплики от рода на: "О, той е мой брат." Тук вече братя няма.

- Изпитваш ли носталгия по времената на "Ку-ку"?

- Не. Самото "Ку-ку" си беше плод на същите дето докараха държавата до тук. Ако някой си мисли, че едни млади хора са се събрали да направят нещо ново… След това почти всички от това предаване станаха конформисти. Хванаха се с бизнес, от позиция на контактите, с които създадоха. Други влязоха в политиката. "Шоуто на Слави" единствено остана като институция. То самото винаги е имало позиция  към определени  недъзи т.е. изразяваше в някаква степен позицията на обикновения човек, но самата телевизия вече не ти позволява ти да се занимаваш с всеки.  Волен Сидеров направи една пропаганда по телевизията с лична цел. "Атака" е част от сюжета, в който сме вкарани всички. Те са поредните артисти, заели мястото на Жорж Ганчев. За собственото си благополучие задраскваме свои принципи и ценности, които сме имали до момента, в който не ни предложат съответната оферта. Какво е това момче на 25 години да кара джип "Порше". Той за да си вземе това "Порше", е разгонил фамилията на… Раздели го на части, за да сметнеш на колко човека.

Аз също смятам, че бедността е лична грешка, но предпочитам в България да има повече бедни, защото условието да си богат тук е единствено чрез престъпление. Повече бедни означава, че има повече честни хора. Аз съм оптимист, че скоро ще има мъдри хора, които ще се занимават с политика, защото тази идиотщина наречена парламент, и тези малоумни фракции, наречени партии няма да са единствения начин да си осигуряваш правнуците. Вярвам, че един Бойко Борисов е политик от нов тип. Вярвам, че той скоро ще докаже това. Надявам се този път да не съм се объркал. Когато царят даваше интервю при Кеворк Кеворкян по телемоста аз го гледах и казах: " Господи, защо този човек не дойде в България, за да й  помогне. Той за мен беше икона. Цяла България излезе да го посрещне. Какво стана?

Бях поканен в предаването на Екатерина Генова, където гост беше и сестрата на царя. Всички го удариха на спомени. Коста Цонев  си спомни как цар Борис му дал една монета. Казах на Мария Луиза, че пожелавам 50 % от това, което брат й иска да направи, да може да стане. Тя каза: "Ха. Глупости… 100 %". Да го сметнем сега на калкулатора...  3 % и половина, скъпа?

Категория: Забавление
Прочетен: 1710 Коментари: 0 Гласове: 0
Божидар Йотов, кмет на Русе:

Русе се газифицира и европеизира

(интервю пред в. "Монитор", 4 май 2007)

- Г-н Йотов, наближаващият 6 май освен официален празник е и Ден на Русе. С какво може да се похвали градът днес, което липсваше преди година, например?
- Една година не е дълъг срок, но мисля, че наистина имаме с какво да се похвалим. Гордостта на русенци - Доходното здание, отвори врати в края на 2006-а. Известно е, че реконструкцията на уникалната сграда на театъра е започнала преди 24 години. Ние обаче се мобилизирахме максимално и за по-малко от година успяхме да я завършим. Изградена бе инфраструктурата на новия Индустриален парк източно от Русе. Там вече се строи и първият завод - на френската компания "Монтюпе". 

- Споменахте Драматичния театър "Сава Огнянов". Ще оправдае ли името си на доходно здание сградата?
- Щастливи сме, че русенските театрали вече имат полагащия им се дом и голяма сцена. Предстои довършването на последните три корпуса. За тази цел вече сме осигурили кредит от 3.5 милиона лева. През април бе създадено общинско предприятие за управление и поддръжка на сградата. Разчетите ни показват, че приходите от наеми на помещенията в Доходното здание след завършването на целия комплекс ще бъдат близо 1 600 000 лв. годишно. Очакваме годишните разходи по издръжката да са в рамките на около 150 000 лева.
Надяваме се сградата, освен храм на Мелпомена, да бъде и място, което ще осигурява добри приходи за издръжка на културата в община Русе.

- Разкажете ни малко повече за проекта за Спортна зала и Мол в града.
- Комплексът е с проектна стойност 80 милиона евро и е най-голямата инвестиция в Русе през последните години.
Най-важната част от него за русенци е спортната зала. Тя ще бъде  с 5 600 седящи места и с възможност за провеждане на европейски и световни първенства по редица видове спорт. Залата ще бъде мултифункционална, като при използването й за концерти, конгресни и културни прояви местата ще могат да достигат до 7000.
Молът ще има разгърната застроена площ от 42 810 кв. метра и в него освен търговски площи ще има кинозали, боулинг и рекреационни центрове. Част от комплекса ще бъде и модерният хотел, надземните и подземни паркинги, както и паркова част с алеи и зелени площи. Освен всичко друго, този проект ще осигури за русенци около 900 работни места.

- Каква е ситуацията със сградата на Речната гара и има ли надежда едно от възловите места в града скоро да придобие европейски вид?
- Тази сграда, която е и паметник на културата от местно значение, е приватизирана преди години като част от капитала на търговското дружество "Ресторанти и спални вагони". В момента се ремонтира и реконструира, а предварителните разчети сочат, че обновяването й ще продължи до есента. Засега е приключило външното саниране, работи се по проектирането на вътрешното преустройство. Предвижда се да бъде възстановен и ресторантът, който по-възрастните русенци помнят.
Надяваме скоро Речна гара-Русе да придобие европейски вид, типичен за дунавската столица на България.

- А какво се строи на пространството до магазин "Кауфланд" и кога е пусковият му срок?
- Това са два частни терена. На единият започна изграждането на магазин от веригата "Мосю Бриколаж", а на другия - от веригата "Практикер". Пусковият срок на първия от тях е през юли, а на втория - през август тази година.
Русе е обект на засилен инвеститорски интерес през последната година, предвид стратегическото му географско положение и европейското ни членство. Това ни радва и се стремим да съдействаме на инвеститорите при реализацията на тяхните намерения.
Едновременното членство на България и Румъния в ЕС отваря серия от възможности пред русенските предприемачи за бизнес и на румънския пазар. Особено преимущество имат фирми, базирали в Русе своите производства или управления.

- Как по-конкретно се отрази "европеизацията" на Русе?
- Градът има уникална транспортна структура - пристанище на река Дунав, железопътен възел с единствения мост над реката, който е връзка със Западна Европа и Русия, кръстовище на автолинии за трансфер на стоки от Европа към Азия и обратно, плюс летищен терминал, който скоро предстои да заработи.
Премахването на границата между с Румъния веднага се почувства в града ни. Още в първите дни на януари улиците бяха залети от румънски автомобили и туристи. Те идват в Русе както да разгледат града, така и да се забавляват и изхарчат част от парите си. Това се отразява положително на търговията и услугите. Първите, които го почувстваха, бяха заведенията за хранене, търговците на дребно, магазините от големите вериги като МЕТРО, "Кауфланд", "Билла", "Техномаркет", „Технополис" и хотелите.
Имаме много добри контакти с Община Гюргево. Ще си взаимодействаме и при усвояването на средства от Европейските фондове. Предстои ни съвсем скоро да открием редовна автобусна линия между двата града, билетът за която ще бъде на цената на градския транспорт.
Всъщност, с отваряне на границата за свободно преминаване се увеличиха и възможностите за развитие - предимно на малкия и среден бизнес и за заемане на пазарни позиции в сектори, където нашите производители имат конкурентни предимства.

- Как върви газификацията на града?
- До момента на територията на Русе са изградени 85 300 метра газоразпределителна мрежа от лицензианта "Овергаз Инк"- основно в централната част, кв. "Родина", "Дружба-1", "Мальовица" и част от "Дружба-3". Само през последната година са газифицирани Западна промишлена зона, Индустриалният  парк и индустриалната зона на бившия Комбинат за  тежко машиностроене. 80 % от общинските сгради - училища, детски градини и др. са газифицирани, а останалите 20% планираме да бъдат готови за отоплителния сезон 2007/2008г. Това води до реализиране на значителни икономии в общинския бюджет и до намаляване на вредните емисии във въздуха на града. Тази година Община Русе ще газифицира 4 детски градини, две големи русенски училища, сградата на общинското предприятие „Обредни домове".
Не само газифицирането, но и топлофицирането на града върви с ускорени темпове. Предстои да бъде изцяло топлофициран спортен комплекс „Ялта".

- Добре осветен европейски град ли е Русе днес? Какво е положението на входно-изходните магистрали?
- Към момента входно-изходната артерия в посока София е напълно осветена - проектът се реализира в края на 2006 година. Сега се доработва само една малка част от него.
Направлението в посока Варна е също осветено, а участъкът до разклона за с.Червена вода се преасфалтира. Част от този участък ще се ремонтира по програмата ФАР-ЛОТ 8.
Усилено продължава да се работи по естественото продължение на бул. "Христо Ботев", а именно бул. "Бозвели". Проектът е за 1 900 000 лева, като през миналата година е усвоена част от средствата за изграждането на първия му етап.

- Стана ли Русе по-чист?
- Мисля, че това е една от задачите, в решаването на които имаме сериозен напредък. Много приятно ми става, когато гости  от Австрия, Чехия, Франция и други държави споделят, че са впечатлени от чистотата на града и от неговите зелени площи и цветни алеи. За мен е още по-важно обаче признанието на моите съграждани и е хубаво, че то също е налице. Преди повече от година създадохме Обществен съвет по чистотата. Засилихме контрола върху почистващата и сметоизвозваща фирма, както и върху фирмите, които се грижат за зелените площи и парковете.
Русе има ново градско депо за битови и строителни отпадъци. Тази година ще стартира и разделното събиране на отпадъците - техниката и контейнерите са налице, имаме вече и сключен договор. Този месец ще бъдат разположени съдовете за разделното сметосъбиране върху 402 новоизградени площадки.
Успоредно с това Община Русе стартира програма по освобождаването на територии за обществен достъп от изоставени автомобили и части от тях.

- Какво по-специално могат да очакват русенци и гостите на града по случай предстоящия празник?
- За пръв път програмата, подготвяна по традиция от общината, ще е с продължителност 3 дни. На тържествената сесия на Общинския съвет ще бъде връчена наградата "Почетен гражданин на Русе" на петима видни наши съграждани. За любителите на спортни атракции сме предвидили състезание по стрийтбол, открит студентски шампионат по боулдър (спортно катерене), за което се изгражда специална стена пред Операта, демонстрации на различни класове радиоуправляеми автомодели на клуб "Приста". Ше има и турнир по футбол от тазгодишната верига "Каменица фен къп"
По повод празника ни днес, 4 май, в Русе гостува и Софийският Биг бенд на Георги Борисов, а на 6 май - известната и обичана рок-група "Сигнал". Програмата включва и концерт на състави от Общинския детски център за култура и изкуство със специалното участие на Валя Балканска, Петър Янев и гайдари от оркестъра "101 каба гайди".
За първи път, в рамките на празника, ще бъде направена и възстановка на обичая "Гергьовден", с деца и изпълнители от русенски читалища. Откриват се и две изложби - Пролетният салон на русенските художници и "110 години Френско училище в Русе".
Има едно събитие, което се случва за първи път и заема централно място в празничната програма. След тържествената литургия в храма "Свети Георги" ще организираме литийно шествие с частица от мощите на Свети Георги - покровителя на Русе, която ни бе дарена в края на миналата година от Ватикана. То ще завърши пред паметника на загиналите в Сръбско-българската война, където ще се състои церемония по повод 6 май - Ден на храбростта и на Българската армия.

- Новите кметски избори наближават. Основните козове за вас и екипа ви в предстоящата кампания?
- Знаете ли - русенци са хора с особено развито чувство за обективност. И много обичат града си. Точно затова аз не разчитам на един месец кампания, за да получа доверието им. Просто се старая да си върша работата и да решавам проблемите ежедневно. И по-често да бъда сред своите съграждани, за да ги чуя и си сверя часовника. Дали ще се срещнем при асфалтирането на някоя улица или тротоар, дали ще разговаряме докато боядисваме пейки в парка или при откриването на нова детска площадка - те винаги открито споделят какво ги вълнува и заедно търсим решения.
И направеното е пред тях. Точно това - свършената работа за града и общината е най-силния коз за всеки, който иска да получи подкрепа на едни избори.
Категория: Забавление
Прочетен: 1347 Коментари: 0 Гласове: 0
Търсене

За този блог
Автор: play
Категория: Забавление
Прочетен: 396828
Постинги: 61
Коментари: 14
Гласове: 209
Архив
Календар
«  Май, 2007  >>
ПВСЧПСН
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031