Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Статии и интервюта от българското издание на списание Playboy и вестниците "Монитор" и "Телеграф". Написани или подбрани от редактора Георги Неделчев.
Автор: play Категория: Забавление
Прочетен: 327188 Постинги: 61 Коментари: 14
Постинги в блога от Септември, 2007 г.
Божидар Йотов, кмет на Русе, в интервю за "Монитор": 

Русе ще има обходен път Ще изведем международния и транзитен трафик извън кварталите, казва градоначалникът ГЕОРГИ НЕДЕЛЧЕВ

- Г-н Йотов, тези дни има учителски протести и във вашия град. Какво отношение имат кметовете към стачката в образованието? Каква е вашата лична позиция в този конфликт?
- Образованието и учителските заплати са държавно финансирани дейности, правилата за които определя министерството. Ангажиментите на общините са основно по ремонта и поддръжката на базата. Стараем се да бъдем полезни и за оборудването на учебните заведения. С колективния трудов договор, който съм подписал с учителските синдикати, се постарахме да помогнем според възможностите си на русенските педагози в тяхната отговорна и съвсем нелека грижа за децата ни.
Имал съм не една среща с русенските учители. Те отлично знаят моята позиция - аз подкрепям правото им на достойно заплащане на техния труд. Тези дни по моя инициатива проведохме и среща с участието на русенски депутати, на която обсъдихме отново исканията и възможностите за постигане на консенсус около  реално възможни решения на конфликта.
Заедно с това помолих учителите и педагозите в детските градини да преосмислят формите на протеста си така, че да не поставяме в безизходица родителите. Защото това би създало  много негативни настроения към протеста и води до противопоставяния, които не са в интерес на самите учители. 

- Миналата седмица отчетохте направеното през 22-ата месеца, откакто сте кмет на Русе. Равносметката Ви? Доволен ли сте?
- По-важното е дали русенци са доволни (усмихва се ). Мисля, че сформирахме добър екип. Градът е видимо променен - по-чист, по-благоустроен, по-жив. Ще спомена само някои от нещата, които обещахме и изпълнихме. Завърши ремонтът на перлата на Русе - Театралния комплекс. Само за година изградихме бул. "Бозвели", който беше заложен в устройствения план на Русе преди 30 г. В Индустриалния парк привлякохме сериозни инвеститори и вече са назначени първите работници. До 2 години там ще бъдат разкрити над 4 700 работни места. През този уикенд с президента Първанов открихме Историческия музей, чийто ремонт бе започнат преди повече от 20 г. Градът се развива бурно - безработицата вече е едва 3.4 % (2 пъти под средната за страната ). Само за 2 г. са построени и 92 жилищни, 60 обществени и административни и 95 производствени сгради и обекти. 

- Но съборихте рибарското селище? Имаше доста протести - това не е ли грешен ход преди избори?
- Трябваше да го съборим. Не само защото не беше законно. Русе спечели 47 млн. евро по ИСПА за цялостен ремонт и реконструкция на водния цикъл на града. Проблемите с водоснабдяването и отпадните води ще бъдат решени за десетилетия напред. Крайбрежният колектор за отпадни води трябва да бъде изграден на мястото на бившето рибарско селище - няма къде другаде да бъде просто. Така ще бъде укрепен и брегът и ще сме защитени от наводнения. За мен интересите на русенци винаги са били много по-важни от всякакви предизборни кампании.
А рибарско селище ще има - бъдете уверени. Осигурили сме подходящ терен, възложено е проектирането. Надявам се скоро да мога за ви поканя там на вкусна дунавска рибена чорба (смее се).

- Русе е дунавската столица на европейска България. Готови ли сте за предизвикателството европейски фондове и тяхното усвояване?

- Това е важен приоритет за екипа ни, затова подходихме към него отговорно и професионално. Широко обсъдени и приети бяха планът за развитие на община Русе през 2007-2013 г. и новият общ градоустройствен план. Това е визията ни за общината. Всички предвидени мерки са обвързани с оперативните програми за усвояване на средствата от ЕС. Вече разработваме 15 проекта, които са одобрени от министерствата, за част от тях получихме и финансова помощ за техническо проектиране. Общата прогнозна стойност е в рамките на 34-35 млн. лв. Отделно за пътища и инфраструктура ще кандидатстваме с проекти за Русе и селищата от общината за над 35 млн. лв. 

- Кой е най-значимият от тези проекти?

- Най-важният от тях е изграждането на Южен обходен път на Русе. Той ще свърже директно Дунав мост с бъдещия четирилентов път Русе - В. Търново, който вече се проектира. Ще изведем международния и транзитен трафик извън чертите на града. Този проект е важен и за Европа, защото ще съкрати времето за преминаване по международния коридор №9. Важен е и за русенци, и за екологията на града.

- Звучи добре, остава да се реализира и на практика. А как се отразява на Русе нашествието на румънци от началото на тази година? Магазините са окупирани от тях през почивните дни - това не вдига ли цените?

- Отразява се много добре - и на производството, и на търговията, и на хотелите и ресторантите, и на услугите. Верно е, че някои цени се повишиха. Но това е временно явление. Пазарната икономика има железни закони и всичко ще си дойде на мястото. На търговците им е нужно малко време, за да се пренастроят и започнат да печелят от оборот, а не от високи цени. Не познавам град или кмет, който да не се стреми инвестициите и туристите в града му да не се умножават. Само за последните 18-20 месеца в Русе бяха открити 7 модерни хипермаркета на световни и европейски вериги магазини, множество по-малки, няколко хотела, десетки ресторанти и заведения. Освен удобството за русенци, те разкриха над 1500 работни места с добро заплащане и внасят данъци, които влизат в общинския бюджет.

- Какво става с изграждането на Спортната зала и комплексът до нея? Не закъснява ли стартът на строителството?

- В момента текат последните процедури по оценката от съда на апортната вноска на Община Русе в съвместното дружество с "Приста Ойл" и "Денси". Ясни са вече и последните детайли от проекта. Залата ще бъде с 5 500 до 7 000 седящи места и 26 000 кв. м. площ. MALL-Русе ще има 65 000 кв.м. площи с подземен паркинг за 700 автомобила, закрита ледена пързалка от 400 кв.м., боулинг с 12 писти, мултиплекс с 8 зали. Хотелският и офис-комплекс ще бъде с 10 000 кв. м. площ. Амбицията ни е през ноември строителните работи да стартират активно, а през септември 2009 г. да открием едновременно трите части на комплекса. В спортната зала ще могат да се провеждат европейски и световни първенства по над 20 вида спорт. Отсега мислим за календара на спортните прояви.

- Не се ли притеснявате, че някой от Вашите конкуренти на тези избори може да пререже лентата при откриването? Проучванията на социолозите Ви дават убедителна преднина, но все пак...

- Знаете ли, радвам се, че в Русе са заявени 25 кандидатури за кмет. Това е показател за развитието на града в последните години и за перспективите пред него.
Нямам никакви притеснения - познавам съгражданите си и тяхното чувство за обективност и отговорност. Направеното е пред очите на всички. Постарах се да бъда добър стопанин на града - такъв, какъвто русенци искат да бъде кметът им. Ежедневно съм сред своите съграждани, заедно обсъждаме и търсим решения на проблемите. Кандидатирам се като независим, защото кметът трябва да е кмет на всички и мисля, че доказах това през изминалите 22 месеца. Свършихме заедно немалко, още повече предстои. Имаме визия и идеи, знаем как да правим така, че нещата да се случват.
Решението е на моите съграждани на 28 октомври. Аз съм един от тях и ще остана такъв и занапред.

- Не мога да не Ви попитам накрая за Храма?

- Църквата "Всех Светих" е един много личен мой ангажимент - като гражданин и християнин. Успяхме да обединим и запалим с идеята много русенци. Помагат и строителите, и бизнесът, и гражданите - всеки с каквото и колкото може. Първия камък на храма го положихме с митрополит Неофит тази пролет. Вече е готов на 50 % грубият строеж.
Ще довършим храма - дължим го на поколенията след нас. Вярата е това, без което никой от нас не може.

Категория: Забавление
Прочетен: 1861 Коментари: 1 Гласове: 0
Петте най-ослепителни български усмивки Кой е най-подходящ за реклама на паста за зъби - у нас и по света СИЛВИЯ ДРАГОЕВА 
АНАТОЛИ ЧЕНКОВ
"Монитор", 8-9 септември Усмивката не просто е един от най-важните символи на щастието, но и показател, по който можем да измерваме своето благополучие спрямо това на останалите. Как българските щастливи хора се усмихват и съпоставимо ли е това със звездите от широкия свят? Кои наши сънародници са най-подходящи да станат рекламни лица на паста за зъби? Кой би могъл да конкурира Роналдиньо в пропагандирането на "Пепси-кола" или чипс?
В днешната класация "5+5 този уикенд" "Монитор" подрежда най-ослепителните усмивки по света и у нас. Джулия Робъртс или Анджелина Джоли? Губернаторът на Калифорния или президентът на Франция? А може би сциентологът-актьор-продуцент Том Круз?
Мария Илиева или Азис? Маджо или Стефан Софиянски? А защо не "господарят" Димитър Рачков?

1. Мария Илиева image Цветето на българския поп просто не може да спре да се радва на живота. Най-лъчезарната наша певица със сигурност има защо да се усмихва толкова широко. Всички знаем, че около Мария прехвърчат любовни стрели, макар тя да не пояснява кой точно е избраника. Отскоро певицата може да се похвали и със собствен издателски лейбъл за млади таланти, представен с бляскаво парти на именния ден на дивата. Е какво повече му трябва на човек, за да се събужда всеки ден с такава усмивка между двете уши?

2. Димитър Рачков image От всички в нашата класация именно Рачков е този,който събужда най-много усмивки. На свой ред, той почти непрекъснато е ухилен като тиква. Старото правило, че комедийните актьори всъщност са много тъжни хора, изобщо не важи за бургаския актьор. Звездата от "Господари на ефира" и предстоящото премиерно шоу "Новите сенатори", който отскоро е и млад баща, винаги е зареден с настроение и в компанията му никой не би могъл да скучае.

3. Азис image Снимка: ИВАН НЕГРЕВСКИ Човекът, който произнесе култовата фраза "Къде си ма, парцал?", напоследък е станал доста сериозен. В автобиографичната си песен "Онова момче" той често повтаря "Животът ми е театър". Това обаче ни се струва малко пресилено. Тоест, Азис превръща в театър дори повтарянето на това, че животът му е театър. Даже и да приемем, че широката му усмивка често пъти е маска само за пред публиката, , Азис със сигурност знае как да се забавлява. Костинбродския славей има много поводи за радост - от бедно момче с големи мечти се превърна  в най-популярния българин и успя да се хареса дори на онези, които до вчера го ненавиждаха. Приказката за пепеляшка в побългарен вариант продължава и със срещата на красивия принц с псевдоним -  Китаеца, който, също толкова широко усмихнат, загърби красивите жени заради съвместния живот с Васил Боянов. От скоро в идилията се включи и така чаканото бебе, Рая, която може да се похвали не с един или двама, а цели трима щастливи родители. И после как да не ходи все ухилен до уши, като късметът не го е изоставял нито за момент... 

4. Стефан Софиянски image Снимка: БОЙКО КИЧУКОВ Политикът, който превърна усмивката си в своя визитна картичка. С тази усмивка Софиянски беше двукратен кмет на София, нищо че накрая абдикира позорно от този пост, както и премиер на страната, макар и временно изпълняващ. На снимката тук го виждаме в съдебната зала, където се е явил по дело, обвиняващо го в крупни злоупотреби. Колко човека познавате, способни да се усмихват така на такова място и по такъв повод? Ние в "Монитор" ги преброихме на пръсти...

5. Младен Михалев- Маджо image Той не е политик, а добре облечен бизнесмен. Приликата му със Софиянски обаче се натрапва от само себе си - не само заради ослепителната усмивка, а и в способността му да я отваря там, където най-малко би следвало да се очаква - в съдебната зала. В топлия майски ден на 2007-а Маджо се яви в съда безупречно елегантен, макар и неизбръснат, и добре охраняван, макар че не беше обвиняем, а свидетел. Зададени му бяха много въпроси, но в отговорите му се съдържаше по-малко информация, отколкото в усмивката му. Накрая само се разбра, че Михалев се чувства дискомфортно да живее в родината си. Може би именно затова в момента Маджо се усмихва някъде далеч, далеч от нас...

… и пет чуждестранни 1. Джулия  Робъртс image Тя от години е еталон за широка усмивка с два реда съвършени зъби. "Хубавата жена" никога не пропуска да демонстрира приповдигнато настроение подплатено с ухилена физиономия. Надали са много хората в Холивуд, които могат да се похвалят с толкова позитивна нагласа към живота. Носителката на "Оскар" е и щастлива майка и има достатъчно поводи за радост от живота. В усмивката й, както се вижда и от снимката тук, има различни нюанси, но винаги е... да, познахте думата - ослепителна. 

2. Том Круз
image Настроението на Том Круз винаги е толкова приповдигнато, че чак е съмнително. Да не би да взима някакъв таен холивудски препарат, недостъпен за простолюдието? Или пък причината е свързана със сциентоложката религия, която актьорът-продуцент изповядва? Дори да се налага да се качва на табуретка всеки път, когато трябва да целуне екранната си партньорка, Том все пак получава по 20-ина милиона долара хонорар за всеки свой филм. Отскоро има и млада и привлекателна съпруга - Кейти Холмс, която му роди отдавна мечтаното дете. Е как да не се ухилиш широко... 

3. Роналдиньо
image Най-добре платеното рекламно лице в света, можете ли да повярвате? Този симпатичен зъбльо обра къде що има рекламни договори, подходящи за спортисти, и все още намира време да поиграе футбол. Онова, което все още не е подтикнал да си купуваме, е единствено вода за уста, но сме сигурни, че и това ще стане... 

4. Арнолд Шварценегер image “Терминатора" винаги постига успех, с каквото и да се захване. Бяхме свидетели как от екшън герой се превърна в уважаван губернатор и то на щата Калифорния, където се намира Меката на киното - Холивуд. Все по-усилено се говори, че като нищо ще се кандидатира дори за президент на Щатите, като специално заради него можело да променят закона и да отменят изискването да бъдеш роден именно там. 

5. Никола Саркози
image Българите вече обичат френския президент повече от своя собствен. По принцип Саркози минава в родината си за строг и суров мъж. Усмивката му обаче е обезоръжаваща. В нея се крие ликуването на малкото момче, което е постигнало победа, триумфът на човек, чието щастие е толкова заслужено, че чак му идва изневиделица. Симпатичният Никола изглежда самоуверен и приветлив, освен когато не реши да бъде строг, много строг... Нали така, мосю Кадафи?
Категория: Забавление
Прочетен: 2404 Коментари: 0 Гласове: 0
Последна промяна: 08.09.2007 23:10
Търсене

За този блог
Автор: play
Категория: Забавление
Прочетен: 327188
Постинги: 61
Коментари: 14
Гласове: 209
Архив
Календар
«  Септември, 2007  >>
ПВСЧПСН
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930