Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.08.2007 19:40 - Фолк-императорът от Димитровград
Автор: play Категория: Забавление   
Прочетен: 1851 Коментари: 0 Гласове:
0



Митко Пайнера,

фолк-императорът

от Димитровград

 

Продуцент №1 у нас неволно предизвика смут по политическите върхове. В личния живот основният му проблем е, че жена му може да го ревнува от певиците

 

ГРИГОР НЕШЕВ,
вестник "Монитор", 25-26 август 

Една от най-влиятелните личности в българския шоубизнес тези дни изненадващо попадна във вихъра на политическата интрига. Босът на “Пайнер студио” инж. Митко Димитров се озова начело на общинската листа на ГЕРБ за предстоящите местни избори в Димитровград. Впоследствие, с още по-изненадваща пледоария, лидерът на партията Бойко Борисов го призова да се оттегли оттам, за да не се правела “връзка между чалгата и ГЕРБ в национален мащаб”. От цялата работа излезе, че преуспяващият продуцент и бизнесмен едва ли не сам се е натискал за политическото място.

“Приех препоръката на нашия лидер. Това обаче не бива да се драматизира, ще продължа да помагам на ГЕРБ по всякакъв начин”, коментира на свой ред 54-годишният машинен инженер.

С това кратката политическа авантюра на човека, известен в цяла България като “Митко Пайнера”, изглежда като затворена страница. Поне засега.

Как обаче един инженер-механик може да се превърне в личност с първостепенно влияние в българския шоубизнес? Отговорът на този въпрос трябва да се търси в Димитровград. Там, в тихото провинциално градче, е централният офис на най-голямата музикална компания у нас – “Пайнер”. Фирмата, която днес мнозина наричат империя на на фолка. Също така и “Българският Боливуд”.

 

“Завършил съм ВМЕИ – Варна, специалност “Технология на машиностроенето и металорежещите машини. В момента няма как да я прилагам. Помага ми обаче в обемното мислене и в техническите производствени решения. Работил съм 10 години по специалността си, но музиката винаги ми е била хоби.” Така накратко шефът на “Пайнер” ООД Митко Димитров обяснява защо във визитните му картички присъства авторитетното съкращение “инж”.

 

Фирмата на бившия механик е регистрирана на 13 февруари 1990-a.

 

Прякорът му дава име на компанията, а не обратното, както мислят мнозина (Говори се, че през 80-те години Димитров притежавал модерни декове “Pioneer” и заради тях познатите му го наричали Пайнера - б. р.). В побългарената версия на известната марка върху логото днес се изписва Payner. Ако се търси етимология от английски, името на музикалната компания навява асоциации с плащане и с много пари...

За да даде начален тласък на бизнеса си, предприемчивият инженер

 

тегли 1 млн. лева кредит

 

при 53 процента лихва. Рискът е огромен, но запретналият ръкави димитровградчанин е убеден в успеха. Започва производство на празни касети за вътрешния и външен пазар. Занимава се и с търговия. Твърдо е решен да инвестира приходите в звукозаписно студио, както и в продуцирането на музика. “В началото на 90-те малцина вярваха, че от това се печелят пари, ала ние доказахме, че може. Сега цяла България ни знае точно с тази дейност, а не с производството на празни касети. За една година върнахме кредита”, горд е с постигнатото Пайнера.

Сред първите продукти, издадени от музикалната му къща, са албумите на оркестрите “Младост” и “Димитровград”. “В началото с по-малко разходи имаше по-добър положителен ефект. Сега обемът на работа е огромен, а положителният ефект минимален”, разкрива фолк- продуцентът.

1994-а е годината, в която Глория записва дебютния си албум “Щастието е магия” и тръгва да му търси издател. Ориентира се най-напред към тогавашния корифей в жанра Жоро Сръбския. Той обаче тъкмо е решил, че фирмата му “Фолктон” повече няма да тиражира кавърверсии, какъвто е случаят с продукцията на Глория. Сръбския и до ден днешен страда, че е отказал договор на русенката. По-далновидни се оказват в “Пайнер”.

 

Митко Димитров привлича Глория

 

и тя става най-продаваната му звезда. Всичките й албуми се превръщат в пазарен хит и регистрират завидни печалби.

През втората половина на 90-те години конкуренцията във фолкбранша е вече толкова голяма, че музикалните фирми трябва да функционират като по учебниците за икономисти. Най-добре с тази задача се справя “Пайнер”. Компанията затваря пълен бизнес цикъл и започва да си произвежда всичко сама – дори клиповете и рекламните материали на изпълнителите. На високи обороти работят тиражорните й машини, печатницата, звукозаписното студио. Организирана е и ефективна търговска мрежа.

Кулминацията в затварянето на бизнес цикъла е появата на музикалния канал “Планета”. Той стартира излъчванията си през 2001-а и за кратко се превръща в един от най-гледаните у нас. “Завиждам им за картинката”, признава маститият режисьор Магърдич Халваджиян. Продуцентът на “Господари на ефира”, “Море от любов”, “Имаш поща”, “Стар академи” и “Пълна промяна” няма как да скрие възторга си от техниката, с която разполага каналът на инж. Димитров.

Сред най-скорошните придобивки на “Пайнер” са и няколко луксозни заведения на стратегически места в страната. Така покрай рециталите на Глория и Ивана Митко Димитров вече

 

печели и от шопски салати, и от ракии

 

Превърнал се в мултимилионер, босът на димитровградската фолкимперия се зае да докаже, че Слави Трифонов не е единственият българин, способен да пълни стадиони с хитова музика. От няколко години инж. Димитров събира елита на своята компания и го изпраща на национално турне из страната. Обиколките под името “Планета” с лекота биха рекордите по посещаемост на Дългия и “Ку-ку бенд”. Стадионите, на които пяха звездите на “Пайнер”, и това лято буквално се пукаха по шевовете. На всеки концерт се събираха средно по 10-15 хиляди зрители. Пироефектите, качествено озвучаване и осветление допринасят за блясъка на спектаклите.

Пайнера твърди, че фирмата му едва ли е щяла да се се развие толкова успешно без помощта на съпругата му Мария.

 

“Жена ми е съдружник в бизнеса,

 

който в никакъв случай не е по силите на един човек. Тя е на 100 процента ангажирана в него още от 1990-а. Дали ме ревнува от певиците? Не съм разбрал, защото не съм й давал поводи! Вероятно. Като всяка нормална жена”, казва фолкпродуцентът. Той познава половинката си още от школските си години. Двамата са учили заедно в химически техникум. Впоследствие и тя като него завършила ВУЗ във Варна. След дипломирането си започнала работа в димитровградския полиестерен комбинат. Там се издигнала до началник на отдел “Планов”.

Макар едва наскоро да прехвърли 50-те, Митко Димитров

 

вече се радва на внуче

 

Мъникът се роди през лятото на 2002-а и носи името на дядо си. Баща на момченцето е синът на Пайнера Христо. Младежът ръководи софийския офис на компанията. В столичното представителство се труди и съпругата му Таня. Тя отговаря за връзките с обществеността.

Босът на най-успялата ни музикална къща има и друга рожба. Преди няколко години щерка му Венета замина за Германия, за да учи мениджмънт в престижния “Гьоте университет”.

Заради бизнеса си Митко Пайнера жертва голяма част от времето, което иначе трябва да прекарва със семейството си. С фирмени дела той е зает поне по 12 часа на ден. На жена си посвещава предимно сутрините, когато пие кафе в домашна обстановка. “Денем обикалям офисите, строителните обекти, провеждам срещи... Така е до късно вечерта. След 22 ч. отново продължавам работа, но вкъщи. При всяка възможност провеждам и мониторинг на телевизия “Планета”. Ефирните оператори често разбират това”, издава навиците си прочутият бизнесмен и член на ГЕРБ.

 

 

ЕДНО КЪМ ЕДНО

 

За изказването на Бойко Борисов срещу “чалгата”:

Обижда ме дотолкова, доколкото в медиите зад това съдържание се разбира нещо пошло. Иначе самата семантика на думата означава оригинална музика, която се изпълнява с автентични инструменти. Така че в думата няма нищо лошо, лошото е, когато се натоварва с друго съдържание.

 

За възможното завръщане на Деси Слава в “Пайнер”:

“Няма вечни приятели, има вечни интереси”. Опитвам се да съвместяваме двете неща, но винаги съм стигал до извода, че второто е по-силно от първото. Безсмислено е да коментираме “завръщане”, след като на нея й се струва, че водим война. Нищо подобно. Просто тя вече няма нашата подкрепа. Но това явно за нея е равносилно на война!

 

За телевизия “Планета”:

Това е най-гледаемата музикална телевизия в България и Македония. Скоро пуснахме и друга – “Планета фолк”. Самият президент Георги Първанов е правил оценка, че “Планета” е пуснала такъв мост между България и Македония и така е сближила двата народа, както никой политик не го е правил.

 

За местата, където обича да отдъхва:

Изключително Южното Черноморие. Предпочитам дивите и тихи места, предимно през лятото. Зимата за мен е тъжен сезон, свързан с работа.

 

За силиконовите подобрения на певиците:

Подкрепям всяка положителна корекция с цел усъвършенстване до предела на незабележимото, сливащо се с естествено красивото. Те са нашите лица, еталони, кумири и затова трябва да са перфектни, да излъчват сигурност и стабилност.

 

За лъжите в жълтата преса по негов адрес:

Кучето си лае, керванът си върви. Дразнех се в началото. Като прекалят с обидите, се съдим, без да се дразним.



Тагове:   фолк,


Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: play
Категория: Забавление
Прочетен: 397852
Постинги: 61
Коментари: 14
Гласове: 209
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930