Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.07.2007 19:12 - Аромат на цветя
Автор: play Категория: Забавление   
Прочетен: 1805 Коментари: 0 Гласове:
0



Аромат на цветя Люба Кулезич, вестник Монитор, сряда, 4 юли Имаше нещо извънземно в гледката на онези двеста момчета и момичета по на 22-23 години, които се изсипаха в час пик на "Орлов мост" онази вечер и блокираха движението за 15 минути.
Направиха го без да се пазарят с общината за разрешение, без обичайната патетика на митингуващите, без закани, без децибели. Просто носеха своите самоделни плакати в защита на природния резерват "Странджа". Държаха като огледала своите ръкописни цитати на "Горда Стара планина"  срещу фасона на един върховен магистрат, подписал със завъртане на химикалката смъртната присъда на последното девствено място край Черно море.

Беше извънземно. Не според разбиранията на научната фантастика. А извън печалното клише за България като парче земя, сравнено от един умрял поет с човешка длан. Но годно да побере хиляди атмосфери злост, несправедливост, простотия, политическо бездушие и беззаконие, които разгонват фамилията и на най-трезвомислещия българин. Да не говорим пък, че за поезия тук отдавна място няма.

В акцията на тези младежи обаче имаше нещо безпрецедентно,  като перфектен стих, написан на български. Имаше чувствителност, интелигентност, осъзнатост. Имаше непонятно чувство за общност, самозародило се извън блатото на казионната публичност и политическата корист.

Тези същества от някаква нова и непозната местна човешка порода просто застанаха на пътя на зверския трафик с лекотата и убедеността на свободните хора, със спонтанността на непокварените. Не за да безчинстват с вече банализирания  гняв на озлобените и социално ощетените. А за да потърсят солидарност срещу безчинствата на корупцията в държава, приватизирана от мафията с подопечните й  политици, кметове и магистрати.

Странното в цялата тази история е, че медиите съвсем не премълчаха за екологичната трагедия, надвиснала над Странджа. Нито спестиха подозренията си, че председателят на тричленката на ВАС Андрей Икономов е обслужил корупционен интерес в полза на инвеститор с добре очертана склонност към безчестието и политическите протекции. Отдавна е публично известно, че е фалшифицирал министерска заповед за строежа на бетонен урод  в с. Варвара и че действа в комбина с червения кмет на община Царево, опрян на здравия гръб на ДПС.

И все пак съдът не се притесни от тази гласност. Коалиционната тройка пък се отдаде на партийните си перестройки в центъра със заблудата, че корупционните скандали в София са по-видими и затова се нуждаят от повече апаратна шпакловка.

Липсата на страх от общественото мнение обаче е знак за тотален разпад на системността в България: от политическата до екологическата.
Надигащият се популизъм е другото име на тази катастрофа. Той я подчертава и задълбава, ожесточава я в нейната  м е с о я д н о с т.

И ето как стигнахме до там, че на "Орлов мост" завчера децата застанаха на пътя й като уникална тукашна разновидност на "децата цветя". Нашата диворастяща флора срещу кръвожадната ни политическа фауна.

Разбира се, нямаше нищо по-естествено от намесата на полицията в този саморежисирал се пърформанс. И полицията необичайно пъргаво се намеси, задържайки двайсетина от протестиращите. Браво на Ани Цолова от сутрешния блок на БТВ за директното й включване от Първо районно в пряк диалог с тях.
Чистотата беше в ярък контраст със спомените за първите екопротести в градинката "Кристал" преди 17 години и  за контрола на шестаците. Интелигентните физиономии нямаха нищо общо с екологическата маска на първата опозиция, зачената ин витро от предшественицата на сегашната управляваща БСП.

Сегашният протест показа на практика, че гражданското недоволство може да има цивилизован, благороден вид извън лявото, дясното и центъра в българския политически терариум. Че позивните на съпротивата се разнасят из алтернативните пространства на интернет вместо из вестници, известни като явочни квартири. И се координират не от партийни кукловоди в сянка, а от мирогледа и самовъзпитанието на едно качествено ново поколение. То е израснало извън опеката на посткомунистическата обремененост с разочарование и гражданска умора. 
Полицията не му е враждебна пречка, а просто атрибут на формална, изхабена държавност.

Ако не беше такава, тя отдавна щеше да е закопчала не демонстрантите, а собствениците на строителната фирма в парк "Странджа"с незаконните й строежи и действия. Столетницата отдавна щеше да е издухала продажния си кмет и не само в Царево.
КАТ щеше да е изпълнил обещанието си пред БТВ да открие собственика на фамозното ламборджини, паркирало на пешеходна пътека под носа на униформен в паметен новинарски репортаж от преди дни. Вместо това малодушно се оправдава пред новинарите, че возилото за 500 000 лв. е на лизинг и не се знае кой точно го притежава.
Вътрешният министър Румен Петков щеше да пише оставката си след поредния си рекет спрямо неудобни противници - този път с незаконно СРС, употребено като компромат срещу стачкуващите медици в "Пирогов".

И изобщо, зоологическият мирис на саморазправа и нечисти сделки във властта нямаше така остро да ни блъсне в носа, ако от "Орлов мост" не беше полъхнал целебен аромат на цветя.


Тагове:   аромат,


Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: play
Категория: Забавление
Прочетен: 396831
Постинги: 61
Коментари: 14
Гласове: 209
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031