Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.06.2007 16:05 - Андрей Слабаков в интервю пред в. "Монитор"
Автор: play Категория: Забавление   
Прочетен: 1486 Коментари: 0 Гласове:
0



Андрей Слабаков, 
режисьор: 
Нямаме общество Минаваш през няколко квартала на София, виждаш им къщите и им даваш доживотни присъди ПЕТЯ БАХАРОВА, в. "Монитор", 2 юни, събота, 2007 г.

- Г-н Слабаков, как ще коментирате наситената с оставки и скандали изминала седмица?
- Тези оставки трябваше да бъдат подадени още преди три месеца. Сега заваляха, защото се вдигна прекалено голям шум, а и започнаха доста стачки. При политиците е така - докато не им избият зъбите, не пускат кокала. Като започна повечко стачки, ще има повече оставки. И това е нормално и редно.
Очевидно е, например, че Румен Овчаров трябва да слезе от министерския пост. След като има някакъв повод за подозрение към него, даже и да не е вярно, трябва отдавна да не участва в управлението.

 - Как като нормален гражданин приемате факта, че Вальо Топлото може да напусне ареста?
- Не съм нормален, но да кажем, че съм гражданин. Щях да се изненадам, ако бяха осъдили Топлото. За страна като България това, което се случва, е абсолютно в редна на нещата.
Каквото и да правят, не могат да ме убедят, че всички хора, за които става дума в тази история, са невинни, и че могат да се направят десетки милиони неизвестно как и от какво.
Просто минаваш през няколко квартала на София, виждаш им къщите и им даваш доживотни присъди. Защото е ясно, че са крали, та са се скъсали.
Някои от тях продължават да говорят глупости, че са забогатели от реституцията. Приемам, че на някои са им върнали някакви земи, проблемът обаче е кой даде пари на други да купят тези земи. Как така, държава, в която допреди 17 години всички са получавали еднакви заплати, изведнъж се появяват едни хора, които мога да купуват земя от други?
Но да се върнем на Валя Топлото, за когото съм категоричен, че не е единственият виновен за източването на Топлофикация. Пълно е с виновни. 

- А защо според вас обществото не реагира по-категорично, разбирайки че е мизерствало, а политици са се облагодетелствали от високите сметки за парното?
- Какво общество? Нямаме такова. Живял съм дълго в Италия и знам, че когато на така нареченото общество му писне, на улицата излизат 3-4 милиона души, правителството пада и всичко се нарежда. Защо в България не се случва това? Защото всеки се интересува само от себе си. А при обществото хората се интересуват един от друг. И ако са ниски заплатите на учителите или лекарите, то и шофьорите излизат на улицата. Както и обратното.
Разбирам, че на шофьорите им е по-лесно да протестират и да си извоюват по-високи заплати, защото имат движимо имущество, с което могат да блокират София. Докато учителките с по един дневник в ръка, трудно ще го направят. Тоест, правителството обръща повече внимание на тези, които могат да създадат някаква суматоха.
Като чуя за стачка на пенсионерите, си представям два милиона човека на улицата. А тук на площада излизат трима пенсионери на кръст. Не всеки четвъртък, ами на всеки кръгъл час да протестират, пак нищо няма да се получи, защото това изисква яка масовост.

- Двама от десните лидери си подадоха оставките след загубата на изборите за евродепутати. Изненадаха ли ви?
- Много късно го направиха. Още преди изборите трябваше да ги подадат, защото изходът беше ясен.
Изобщо, никой не се представи добре на тези избори. Не виждате ли, че хората, които не отиват до урните, се умножават с всеки изминал ден.
Аз не гласувам изобщо. И ще продължа, докато не се смени системата с мажоритарна. Иначе не виждам как моят глас ще отиде там, където искам. Говоря за абсолютно мажоритарна система, а не за всички дивотии, които партиите измислят, за да си вкарат техните хора във властта.
Забележете как нито една политическа сила в България не желае да се въведе тази система на гласуване. В момента, в който вотът стане мажоритарен, всички лидери и основни функционери в партиите, няма да бъдат избрани. Тоест, в политиката вече ще се появят личности. Това е ужасът на всяка партия. А сега - появи ли се личност, гледат да я заврат в ъгъла, да я разкарат, дори ако е възможно - да я убият.

- Говорите за личности в политиката. Мнозина сочат за такава Бойко Борисов. Той от своя страна се афишира като единствен представител на дясно мислещата част от обществото. Вашето мнение?
- На фона на всичко останало, неговото представяне на изборите беше най-добро. А що се отнася до лявото и дясното в политиката, то границите им са толкова размити през последните години, че не ги знам вече кои какви са. Пълна каша. Сега не знам кои са леви, кои - десни, а централните пък съвсем. Вероятно всички партии са само централни, с леви и десни крила.

- А ДПС как се представиха на евровота?
- Доган се представи класически. Той има точно определен брой хора, които гласуват за партията му на всички избори и това не се променя. И ще продължава така, докато има вот на етническа основа. Проблемът обаче не е на Доган, а на другите партии, които се представят много зле там, където живее смесено население. Те просто казват: „Това са районите на Доган, я по-добре да не се бъркаме."
Според мен е недопустимо да държат предизборни речи на друг език, различен от официалния. Това създава напрежение и омраза. Освен това изглежда тъпо. Разбирам, че някои групи граждани може би искат да им се говори на санскрит и суахили, но това не е задължително. Няма майчин и бащин език, а има официален.

- След изборите за евродепутати Бойко Борисов пое курс към предсрочни парламентарни избори. Осъществимо ли е това според вас?
- Ако така наречената тройна коалиция успее да измете част от така наречения кабинет, включително и да изчистят министерствата от някои хора, вероятно ще отърват предсрочните избори.
При положение обаче, че партиите продължават да се държат, както досега, не бих се учудил, ако идеята за предсрочни избори успее. И всичко това ще стане без помощта на Бойко Борисов. Достатъчно ще е той да стои и да им гледа сеира, а те сами ще ги направят.
За самия Борисов ще кажа, че докато формацията му ГЕРБ беше гражданско сдружение, имаше смисъл. В нея имаше много читави хора, които лично познавам. Правейки от ГЕРБ партия, той ще започне да има проблеми. В началото всички са идеалисти. Идва обаче учредителният конгрес на партията и се оказва, че 70 процента от присъстващите там никой не ги е виждал и чувал. Моментално се присламчват някакви хора.

- Чуват се гласове за въвеждане на задължително гласуване. Бихте ли подкрепил подобна идея?
- И какво като стане задължително? Задължително отивам до урната и пускам празна бюлетина. Не могат да ме накарат да дам гласа, след като не мога да си избера за кого.
Какво ще ми направят, ако не отида да гласувам? Това си е моят глас и ще правя с него, каквото си искам.
Това ми звучи като прочутата теория, че нямам право да се обаждам, след като не съм гласувал. Хората, които твърдят това, са абсолютни сталинисти и фашисти. Как нямам право да се обаждам? Просто няма за кого да гласувам, защото ми предлагат да избирам между един и друг крадец. Казват ми да избирам по-малкото зло. В момента  обаче, в който то дойде на власт, става голямо зло.

- Имате ли представа какво ще правят нашите евро депутати?
- Предполагам, че ще преразпределят някакви фондове. Имам такива подозрения, а мисля, че и целият български народ. Вероятно някой ще урежда някакви неща от Брюксел на някой друг в България.
Все пак се надявам, че сред тези депутати ще има някои, които ще слагат интересите на България пред собствените си. Казвам това, защото съм убеден, че във всяка партия има поне по двама - трима свестни. Интересно защо обаче, тези свестни никога не се събират заедно.

- Наемате ли се с прогноза кой ще спечели задаващите се кметски избори?
- Наемам се. ГЕРБ ще спечели във всички големи градове. Има шанс и в по-малките. Кметските места в селата ще бъдат разпределени между БСП и ДПС. Вероятно е НДСВ да остане без кмет. А за седесетата няма какво да говорим.
Идиотското е, че който и да дойде на власт, хората не знаят какво ще се случи. Всъщност знае се - махат лошите, които крадат и идват добрите, които пак започват да крадат. Всичко е свързано с преразпределяне на държавните пари и това е по-страшно от преразпределението на наркопазара.
Политическата криза обаче не може да бъде криза на една държава. Италианците, например, смениха десетки правителства и са непрекъснато в криза, но не виждам да имат проблеми. Просто начесто едни политици се сменят с други. Това ги кара да внимават повече.

- Все пак не виждате ли нещо позитивно сред случващото се в България?
- Дали виждам светлина в тунела? Как да я видя, като е невъзможно. Позитивното е, че един ден нещата ще се наредят в относително демократична система, както е в Европа. В смисъл тези, които имат пари, пак ще правят каквото си искат, ще крадат, но ще внимават. Тоест, ще има някакви правила, които горе долу някой ще спазва.



Тагове:   Монитор,   интервю,


Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: play
Категория: Забавление
Прочетен: 398014
Постинги: 61
Коментари: 14
Гласове: 209
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930