Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Статии и интервюта от българското издание на списание Playboy и вестниците "Монитор" и "Телеграф". Написани или подбрани от редактора Георги Неделчев.
Автор: play Категория: Забавление
Прочетен: 397904 Постинги: 61 Коментари: 14
Постинги в блога от 25.09.2007 г.
Божидар Йотов, кмет на Русе, в интервю за "Монитор": 

Русе ще има обходен път Ще изведем международния и транзитен трафик извън кварталите, казва градоначалникът ГЕОРГИ НЕДЕЛЧЕВ

- Г-н Йотов, тези дни има учителски протести и във вашия град. Какво отношение имат кметовете към стачката в образованието? Каква е вашата лична позиция в този конфликт?
- Образованието и учителските заплати са държавно финансирани дейности, правилата за които определя министерството. Ангажиментите на общините са основно по ремонта и поддръжката на базата. Стараем се да бъдем полезни и за оборудването на учебните заведения. С колективния трудов договор, който съм подписал с учителските синдикати, се постарахме да помогнем според възможностите си на русенските педагози в тяхната отговорна и съвсем нелека грижа за децата ни.
Имал съм не една среща с русенските учители. Те отлично знаят моята позиция - аз подкрепям правото им на достойно заплащане на техния труд. Тези дни по моя инициатива проведохме и среща с участието на русенски депутати, на която обсъдихме отново исканията и възможностите за постигане на консенсус около  реално възможни решения на конфликта.
Заедно с това помолих учителите и педагозите в детските градини да преосмислят формите на протеста си така, че да не поставяме в безизходица родителите. Защото това би създало  много негативни настроения към протеста и води до противопоставяния, които не са в интерес на самите учители. 

- Миналата седмица отчетохте направеното през 22-ата месеца, откакто сте кмет на Русе. Равносметката Ви? Доволен ли сте?
- По-важното е дали русенци са доволни (усмихва се ). Мисля, че сформирахме добър екип. Градът е видимо променен - по-чист, по-благоустроен, по-жив. Ще спомена само някои от нещата, които обещахме и изпълнихме. Завърши ремонтът на перлата на Русе - Театралния комплекс. Само за година изградихме бул. "Бозвели", който беше заложен в устройствения план на Русе преди 30 г. В Индустриалния парк привлякохме сериозни инвеститори и вече са назначени първите работници. До 2 години там ще бъдат разкрити над 4 700 работни места. През този уикенд с президента Първанов открихме Историческия музей, чийто ремонт бе започнат преди повече от 20 г. Градът се развива бурно - безработицата вече е едва 3.4 % (2 пъти под средната за страната ). Само за 2 г. са построени и 92 жилищни, 60 обществени и административни и 95 производствени сгради и обекти. 

- Но съборихте рибарското селище? Имаше доста протести - това не е ли грешен ход преди избори?
- Трябваше да го съборим. Не само защото не беше законно. Русе спечели 47 млн. евро по ИСПА за цялостен ремонт и реконструкция на водния цикъл на града. Проблемите с водоснабдяването и отпадните води ще бъдат решени за десетилетия напред. Крайбрежният колектор за отпадни води трябва да бъде изграден на мястото на бившето рибарско селище - няма къде другаде да бъде просто. Така ще бъде укрепен и брегът и ще сме защитени от наводнения. За мен интересите на русенци винаги са били много по-важни от всякакви предизборни кампании.
А рибарско селище ще има - бъдете уверени. Осигурили сме подходящ терен, възложено е проектирането. Надявам се скоро да мога за ви поканя там на вкусна дунавска рибена чорба (смее се).

- Русе е дунавската столица на европейска България. Готови ли сте за предизвикателството европейски фондове и тяхното усвояване?

- Това е важен приоритет за екипа ни, затова подходихме към него отговорно и професионално. Широко обсъдени и приети бяха планът за развитие на община Русе през 2007-2013 г. и новият общ градоустройствен план. Това е визията ни за общината. Всички предвидени мерки са обвързани с оперативните програми за усвояване на средствата от ЕС. Вече разработваме 15 проекта, които са одобрени от министерствата, за част от тях получихме и финансова помощ за техническо проектиране. Общата прогнозна стойност е в рамките на 34-35 млн. лв. Отделно за пътища и инфраструктура ще кандидатстваме с проекти за Русе и селищата от общината за над 35 млн. лв. 

- Кой е най-значимият от тези проекти?

- Най-важният от тях е изграждането на Южен обходен път на Русе. Той ще свърже директно Дунав мост с бъдещия четирилентов път Русе - В. Търново, който вече се проектира. Ще изведем международния и транзитен трафик извън чертите на града. Този проект е важен и за Европа, защото ще съкрати времето за преминаване по международния коридор №9. Важен е и за русенци, и за екологията на града.

- Звучи добре, остава да се реализира и на практика. А как се отразява на Русе нашествието на румънци от началото на тази година? Магазините са окупирани от тях през почивните дни - това не вдига ли цените?

- Отразява се много добре - и на производството, и на търговията, и на хотелите и ресторантите, и на услугите. Верно е, че някои цени се повишиха. Но това е временно явление. Пазарната икономика има железни закони и всичко ще си дойде на мястото. На търговците им е нужно малко време, за да се пренастроят и започнат да печелят от оборот, а не от високи цени. Не познавам град или кмет, който да не се стреми инвестициите и туристите в града му да не се умножават. Само за последните 18-20 месеца в Русе бяха открити 7 модерни хипермаркета на световни и европейски вериги магазини, множество по-малки, няколко хотела, десетки ресторанти и заведения. Освен удобството за русенци, те разкриха над 1500 работни места с добро заплащане и внасят данъци, които влизат в общинския бюджет.

- Какво става с изграждането на Спортната зала и комплексът до нея? Не закъснява ли стартът на строителството?

- В момента текат последните процедури по оценката от съда на апортната вноска на Община Русе в съвместното дружество с "Приста Ойл" и "Денси". Ясни са вече и последните детайли от проекта. Залата ще бъде с 5 500 до 7 000 седящи места и 26 000 кв. м. площ. MALL-Русе ще има 65 000 кв.м. площи с подземен паркинг за 700 автомобила, закрита ледена пързалка от 400 кв.м., боулинг с 12 писти, мултиплекс с 8 зали. Хотелският и офис-комплекс ще бъде с 10 000 кв. м. площ. Амбицията ни е през ноември строителните работи да стартират активно, а през септември 2009 г. да открием едновременно трите части на комплекса. В спортната зала ще могат да се провеждат европейски и световни първенства по над 20 вида спорт. Отсега мислим за календара на спортните прояви.

- Не се ли притеснявате, че някой от Вашите конкуренти на тези избори може да пререже лентата при откриването? Проучванията на социолозите Ви дават убедителна преднина, но все пак...

- Знаете ли, радвам се, че в Русе са заявени 25 кандидатури за кмет. Това е показател за развитието на града в последните години и за перспективите пред него.
Нямам никакви притеснения - познавам съгражданите си и тяхното чувство за обективност и отговорност. Направеното е пред очите на всички. Постарах се да бъда добър стопанин на града - такъв, какъвто русенци искат да бъде кметът им. Ежедневно съм сред своите съграждани, заедно обсъждаме и търсим решения на проблемите. Кандидатирам се като независим, защото кметът трябва да е кмет на всички и мисля, че доказах това през изминалите 22 месеца. Свършихме заедно немалко, още повече предстои. Имаме визия и идеи, знаем как да правим така, че нещата да се случват.
Решението е на моите съграждани на 28 октомври. Аз съм един от тях и ще остана такъв и занапред.

- Не мога да не Ви попитам накрая за Храма?

- Църквата "Всех Светих" е един много личен мой ангажимент - като гражданин и християнин. Успяхме да обединим и запалим с идеята много русенци. Помагат и строителите, и бизнесът, и гражданите - всеки с каквото и колкото може. Първия камък на храма го положихме с митрополит Неофит тази пролет. Вече е готов на 50 % грубият строеж.
Ще довършим храма - дължим го на поколенията след нас. Вярата е това, без което никой от нас не може.

Категория: Забавление
Прочетен: 2382 Коментари: 1 Гласове: 0
Търсене

За този блог
Автор: play
Категория: Забавление
Прочетен: 397904
Постинги: 61
Коментари: 14
Гласове: 209
Архив
Календар
«  Септември, 2007  >>
ПВСЧПСН
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930